καταστατικό


Το Πλουμί το project, αποτελεί μια πρωτοβουλία της "Πλουμί Κρήτη Κοιν.Σ.Επ". Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το καταστατικό της, πιο συγκεκριμένα το τρίτο άρθρο, ο σκοπός:



 ΑΡΘΡΟ 3ο

ΣΚΟΠΟΣ



1. Σκοπός της Κοιν.Σ.Επ. είναι η συλλογική και κοινωνική ωφέλεια, όπως ορίζονται στις παρ. 2 και 3 του αρ. 2 του ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205/’Α/31.10.2016), όπως ισχύει, δηλαδή:


i. Η από κοινού εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών της, μέσα από τη διαμόρφωση ισότιμων σχέσεων παραγωγής, τη δημιουργία θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας, τη συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.


Πιο συγκεκριμένα η Κοιν.Σ.Επ έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμα αναπτυσσόμενου, στηριγμένου σε τέσσερα αντικείμενα, την αυτάρκεια, τη μουσική, την πληροφορία καθώς και την ανάπτυξη νέων δομών και σχέσεων γύρω από την οικονομία την παραγωγή και τη δημιουργία , αυτό που συνοψίζεται ως παντοπωλείο.

Το μοντέλο αυτό, στηρίζεται στην αξιοποίηση των προσωπικών δεξιοτήτων των μελών του, των υποψηφίων μελών του και των συνεργατών του, καθώς και στη δημιουργία και συμμετοχή τους σε ένα δίκτυο ανθρώπων, σε πολλούς ομόκεντρους κύκλους, με συνεχή τη διερεύνηση των νέων δυνατοτήτων, μέσα από συλλογικές διαδικασίες ανταλλαγής και διάδοσής τους.

Το δίκτυο αυτό διέπεται από σχέσεις ισοτιμίας, τόσο για τα μέλη όσο και ευρύτερα, αποσκοπεί στη συνεχή διερεύνηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και στην προσωπική αυτοπραγμάτωση όλων των εμπλεκομένων με την ανάδειξη νέων δρόμων απέναντι στα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα, όπως επίσης και στη δημιουργία κοινωνικού αντίκτυπου από τη δράση του.

και

ii. Η εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών τοπικού ή ευρύτερου χαρακτήρα με την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες αποσκοπούν στην συμφιλίωση παραγωγής και κατανάλωσης, την εναρμόνιση προσφοράς και ζήτησης και τη διαμόρφωση νέου τύπου κοινωνικών σχέσεων βασιζομένων στη συλλογικότητα και στην ισοτιμία και όχι στον ανταγωνισμό.

Ο σκοπός της Κοιν.Σ.Επ έχει και παραγωγική διάσταση. Περιλαμβάνει και αποσκοπεί στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, γύρω από τα αντικείμενά του καθώς και στην ανάδειξη νέων δρόμων για τη βιωσιμότητα της παραγωγής και της δημιουργίας τους, καθώς και των σχέσεων που αυτή προκαλεί, ένα παραγωγικό μοντέλο γύρω τους.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την εργασία με συλλογικότητα και τη δικτύωση, την αξιοπρέπεια και την ισοτιμία, τη δράση χωρίς μεσάζοντες και με στόχο το δίκαιο κέρδος και όχι την εκμετάλλευση που προέρχεται από αυτό, γίνεται εφικτή η ανάπτυξη μιας διαφορετικής κουλτούρας σχέσεων ισορροπίας, ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, σχέσεων εμπιστοσύνης, με σκοπό ένα άλλο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο.

Το μοντέλο αυτό συνδέεται με τα αντικείμενα της Κοιν.Σ.Επ. τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του πολιτισμού, των τεχνών και ευρύτερα της πολιτισμικής δημιουργίας, της αυτάρκειας, της γνώσης, των μεθόδων και των προϊόντων της, της πληροφορίας από την είδηση μέχρι τα ψηφιακά και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και της αξιοποίησης της γνώσης γύρω από άλλα παραγωγικά μοντέλα, τα επαγγέλματα, τη συνεργασία και τις σχέσεις των ανθρώπων, όλα τα παραπάνω τόσο στο παρόν, όσο και στο παρελθόν, με την ανάδειξη της ιστορικής γνώσης και εμπειρίας και γενικότερα της ιστορικής συνέχειας γύρω από όλα τα αντικείμενα.

Αποτελεί έτσι και όσο είναι εφικτό, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο και σε κοινωνικό επίπεδο, ένα μοντέλο με κοινωνικό αντίκτυπο.

2. Ο σκοπός της Κοιν.Σ.Επ. πραγματώνεται με την άσκηση δραστηριοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος.

Α. Βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η Κοιν.Σ.Επ. στο πλαίσιο της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης θα ασκήσει δραστηριότητες, εμπορικές ή και ανταλλακτικές, οι οποίες:

α. προωθούν την αειφορία του περιβάλλοντος,

β. συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ισότητα,

γ. προωθούν την ισότητα των φύλων,

δ. προστατεύουν και αναπτύσσουν τα κοινά αγαθά,

ε. προωθούν τη διαγενεακή και πολυπολιτισμική συμφιλίωση, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, η Κοιν.Σ.Επ. αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικές με

α. Προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Για το λόγο αυτό ο συνεταιρισμός αναπτύσσει δραστηριότητες και πρωτοβουλίες με σκοπό την υπενθύμιση της ξεχασμένης γνώσης της αυτάρκειας, της διαχείρισης του φυσικού πλούτου δηλαδή από τη συλλογή μέχρι την κατανάλωση, με σεβασμό στη διάθεσή του από το περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο, τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, και τη χρησιμοποίηση, αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και των πιθανών αποβλήτων. Ειδικό βάρος δίνεται στη διάδοση της κρητικής ωμοφαγικής διατροφής και των προϊόντων της κρητικής γης, της ξεχασμένης γνώσης και γενικότερα της αυτάρκειας σε όλα τα επίπεδα.

β. Αειφόρος γεωργία και κτηνοτροφία, η οποία δίνει έμφαση στη διατήρηση και διάδοση απειλούμενων τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών ή «φυλών» και στην αποτροπή διείσδυσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες σχετικές με την αυτάρκεια, αναπτύσσει τομέα δραστηριοτήτων μεταποίησης, και παράγει, μεταποιεί και εμπορεύεται τοπικά ή παραδοσιακά εδέσματα και ποτά, αναδεικνύει και εφαρμόζει τεχνικές αξιοποίησής τους και παράγει χρησιμοποιεί και εμπορεύεται αγροτικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα στηριζόμενος στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

γ. Τοπικά και περιφερειακά υποστηριζόμενη γεωργία ή κτηνοτροφία, που συμβάλλει στην ανάπτυξη απευθείας εμπορικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και ενισχύει την προσβασιμότητα σε είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, μέσα από την απευθείας διάθεσή τους.

Η Κοιν.Σ.Επ αναδεικνύει τον πλούτο της τοπικής και ευρύτερης παραγωγής σε γεωργικό και κτηνοτροφικό επίπεδο και τη συμβολή της στο βιωτικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, τόσο μέσα από τις δραστηριότητες γύρω από το αντικείμενο της αυτάρκειας, όσο και από τα υπόλοιπα αντικείμενα, συνεργάζεται και δικτυώνεται με τοπικούς παραγωγούς, αναδεικνύει τις μεθόδους και τα προϊόντα τους, και προωθεί τη δράση τους, καθώς και την αξία της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων, της γνώσης και της ωφελιμότητας για το ευρύ κοινό. Διερευνά επίσης την ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων, στα πλαίσια των παραπάνω σε εκπαιδευτικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

δ. Σχεδιασμός και διάθεση καινοτόμων και ελεύθερων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και κάθε μορφής τεχνολογία που προωθεί την ομότιμη και βασισμένη στα κοινά παραγωγή.

Στο αντικείμενο της πληροφορίας, η Κοιν.Σ.Επ, αναπτύσσει δραστηριότητες που προωθούν την κουλτούρα της ανοιχτής πρόσβασης αλλά και την εξυπηρέτηση των σκοπών της. Διατηρεί ψηφιακό περιοδικό όπου αναδεικνύει την αξία της πληροφορίας, της δράσης αλλά και της δικτύωσης σε τοπικό αλλά κει ευρύ επίπεδο, γύρω από όλα τα αντικείμενά της. Επιπλέον, δύναται να σχεδιάσει, να παραγάγει και να διαθέσει καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσει παραγωγή ψηφιακού και έντυπου υλικού, από το ίδιο το περιοδικό μέχρι εκδόσεις, πολυμέσα και εκπαιδευτικό υλικό, όπως επίσης υπηρεσίες και προϊόντα ψηφιακής αναβάθμισης προκειμένου να αναπτύξει και να προωθήσει τους σκοπούς της.

ε. Την ανάπτυξη δεξιοτήτων και μεταφορά τεχνογνωσίας. Την ανάδειξη νέων δυνατοτήτων έκφρασης σώματος και πνεύματος, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών και της ενημέρωσης σε οποιοδήποτε γνωστικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό αντικείμενο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και ελεύθερα μορφωτικά μαθήματα για όλες τις τέχνες και μορφές έκφρασης και σεμινάρια παραδοσιακής μεταποίησης, φυσικής γεωργίας, παραδοσιακών επαγγελμάτων. Διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, ελεύθερες συζητήσεις, εκθέσεις και παζάρια κάθε είδους με σκοπό την ανάδειξη της αξίας της γνώσης και της δημιουργίας, ως ικανών όρων για κοινωνική διέξοδο σε τοπικό επίπεδο και γενικότερα. Για το λόγο αυτό η Κοιν.Σ.Επ. λειτουργεί χώρους μαθημάτων ή εργαστηρίων, χώρους ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, χώρους προβολών και γενικά χώρους τεχνολογικών, εκπαιδευτικών και συλλογικών πολιτιστικών λειτουργιών.

στ. Παραγωγή, μεταποίηση, προώθηση ή διατήρηση της παραγωγικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου.

Η Κοιν.Σ.Επ, τόσο μέσα από τα ψηφιακά και έντυπα μέσα και προϊόντα, όσο και μέσα από τη δράση της, προωθεί την πολιτιστική δημιουργία και έκφραση, τη δικτύωση και την ενημέρωση του κοινού για την πολιτισμική παράδοση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ζ. Παραγωγή και προώθηση της ανεξάρτητης πολιτισμικής δημιουργίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοιν.Σ.Επ. επιμελείται, οργανώνει και παρουσιάζει καλλιτεχνικές παραστάσεις κάθε μορφής όπως μουσική, χορό, θέατρο, κουκλοθέατρο, τραγούδι, ποίηση, λογοτεχνία και κάθε μορφής οπτικοακουστική αποτύπωση που απορρέει από τις νέες τεχνολογίες, διοργανώνει προβολές θεματικών ενοτήτων, ρετροσπεκτίβες και δημόσιες εκτελέσεις έργων με σκοπό την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο. Παρεμβαίνει επίσης στην πολιτιστική ζωή με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσικές και πολιτιστικές παραγωγές, ηχογραφήσεις και διοργανώσεις με σκοπό πάντα την προώθηση με κάθε μέσο της καλλιτεχνικής έκφρασης.

η. Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο.

Ως δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο ορίζεται η βασισμένη στο διάλογο, τη διαφάνεια και τον αλληλοσεβασμό εμπορική σύμπραξη, που επιδιώκει μεγαλύτερη ισοτιμία στο διεθνές και εγχώριο εμπόριο. Συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας καλύτερους όρους εμπορίας των προϊόντων και υπηρεσιών και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων παραγωγών, εργαζομένων και δημιουργών. Ο συνεταιρισμός αναπτύσσει δραστηριότητες για τη στέγαση όλων των πιθανών προϊόντων και υπηρεσιών, πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο δίκαιου εμπορίου, αλληλεγγύης, ανταλλακτικών σχέσεων και δικαιοσύνης. Αναδεικνύει με τις παραπάνω δραστηριότητες, τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο, έναν δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την απασχόληση ομάδων πληθυσμού με περιορισμένες δυνατότητες, μέσα από την αυτάρκεια και την επιλογή της ως τρόπου ζωής, την ανταλλαγή, τη γνώση και τη διάδοσή της σε όλα τα επίπεδα, τη συνεργασία, την επιβίωση και την απασχόληση, μέσα από την ανάδειξη των προσωπικών ικανοτήτων.

θ. Εναλλακτικό, θεματικό και ήπιο τουρισμό.

Ο συνεταιρισμός δύναται να προχωρήσει στη συγγραφής και έκδοση πολιτιστικών και τουριστικών εντύπων και οδηγών στο σχεδιασμό και τη διοργάνωση περίπατων που φέρνουν τους συμμετέχοντες σε επαφή τόσο τόσο με τις δραστηριότητές του, αγροτικές, πολιτιστικές και άλλες, όσο και με τη φυσική ομορφιά και με τον πλούτο αυτού του τόπου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να αναπτύξει ή να εκθέσει τις δραστηριότητές του, ο συνεταιρισμός λειτουργεί πολιτιστικό εντευκτήριο και βιβλιοθήκη, με υπηρεσίες καφενείου-μεζεδοπωλείου και παντοπωλείου. Την ίδια στιγμή ο Συνεταιρισμός να διερευνά και να προχωρά στην επέκταση των δραστηριοτήτων του και σε άλλους χώρους, για τη στέγαση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών σε σχέση με τη μεταποίηση, την καλλιέργεια γης ή και άλλων υπηρεσιών, πάντα για την υπηρέτηση των σκοπών του, την οικονομική του ευόδωση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Β. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος

Ο συνεταιρισμός προωθεί μέσα από τα παραπάνω όλα εκείνα τα εφόδια απέναντι στον κοινωνικό φασισμό, τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής κι την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων η καταπολέμηση των οποίων είναι αναγκαίος όρος για την αλληλέγγυα οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Για το λόγο αυτό όλες οι δραστηριότητες του συνεταιρισμού διέπονται και προωθούν την καλλιέργεια των ιδεών της συμμετοχής, της αλληλοκατανόησης και της επικοινωνίας μέσα από διάφορες κοινωνικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τεχνικές καθώς και την προώθηση της συμμετοχής σε ποιοτικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες με χαμηλές τιμές για όλους και όλες ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας.

Ειδικότερα, η Κοιν.Σ.Επ. στο πλαίσιο της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος ασκεί δραστηριότητες, προσβάσιμες χωρίς διακρίσεις, οι οποίες προάγουν την ποιότητα ζωής και παρέχουν κοινωνική προστασία σε ομάδες, όπως:

· ηλικιωμένοι,

· παιδιά,

· άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

και περιλαμβάνουν υπηρεσίες:

εκπαίδευσης,

κοινωνικής σίτισης,

Η παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών δεν θα πρέπει να υποκαθιστά τις γενικές υποχρεώσεις του Κράτους στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, οι δραστηριότητες που θα ασκεί η επιχείρηση αφορούν τα εξής:

α. όλο το πλέγμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του συνεταιρισμού, από τη μεταποίηση μέχρι την τέχνη και από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι τα προϊόντα του, διατηρούν το στοιχείο της ελεύθερης πρόσβασης, στη γνώση, την τεχνογνωσία καθώς και τη συμμετοχή γι αυτές τις ομάδες ανεξαρτήτως της οικονομικής δυνατότητας όταν αυτό αποτελεί εμπόδιο.

β. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων κοινωνικού προσανατολισμού, με συλλογικές κουζίνες, ανταλλακτικά παζάρια, διάθεση προϊόντων σε αναμονή.

γ. Η παροχή υποδομών του συνεταιρισμού μέσα από τις πρωτοβουλίες του, για να δωθεί κίνητρο σε αυτές τις ομάδες να γίνουν μέρος μιας παραγωγικής αλυσίδας και να αποφύγουν έτσι την περιθωριοποίση και τον αποκλεισμό.