Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα καφενείο. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων
Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα καφενείο. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Ανακοίνωση

 


Μετά το χθεσινό Το ραντεβουδάκι και άλλες ιστορίες, ανακοινώνουμε τα εξής:
 
Το προγραμματισμένο Μέσα στου κόσμου τις χαρές, αυτή την Παρασκευή (νέα ημερομηνία), ακυρώνεται, με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν γι αυτή την εβδομάδα.
 
Το Πλουμί παρ' όλα αυτά πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του, από σήμερα Τετάρτη, μέχρι και την Παρασκευή, με τραπεζάκια έξω και όλα τα παρελκόμενα, τη γνωστή ώρα με την πτώση του ηλίου.
 
Θέλουμε (προς το παρόν), να υπενθυμίσουμε την ανακοίνωση "Γιατί πρέπει να νιώθουμε όλοι πολύ τυχεροί", επίκαιρη στην προέκτασή της για όλα όσα μας συμβαίνουν, για όλα όσα θα πρέπει να νιώθουμε τυχεροί.
Μείνετε συντονισμένοι.
Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Γι αυτό το Σαββατοκύριακο


Σύμφωνα  με τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τους κανόνες, είναι γνωστό πως λειτουργούμε μόνο στον εξωτερικό χώρο. Με βάση λοιπόν τις καιρικές συνθήκες και το ότι αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα βασικά σκηνικά του χώρου και σε τέτοιες συνθήκες, τον εσωτερικό δροσερό χώρο με όλες τις πόρτες ανοιχτές (και τους γνωστούς τοπικούς ανέμους και ρεύματα εντός του για όσους ξέρουν), ανακοινώνουμε πως γι αυτό το σαββατοκύριακο, το Πλουμί θα ανοίξει τις πόρτες του τις απογευματινές ώρες εκεί που θερμοκρασία δίνει τη θέση της σιγά σιγά στη δροσιά των Αρχανών, για ευνόητους λόγους.

Να σημειώσουμε κάπου εδώ, πως αύριο Κυριακή βράδυ στο γνωστό σκηνικό που στήνεται στο χώρο θα πραγματοιηθεί το "Ελκυστικών ήχων εραστές, αυτή την Κυριακή" με τον Κωστή Αβυσσινό, το Μανώλη Κανακάκη και το Γιώργο Σταυράκη, ενώ ήδη ανακοινώνονται τα μουσικά μας ραντεβού για το επόμενο σαββατοκύριακο.

Υ.Γ. Επειδή όπως καταλαβαίνετε αν και είμαστε εδώ στην ενδοχώρα, κάπως θαλασσινά ακούγονται όλα τα παραπάνω, είπαμε να φέρουμε μια αίσθηση θάλασσας και σε αυτή την ανακοίνωση. (σκίτσο Ακροβάτης)

 

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Οι βροχερές ημέρες πέρασαν

 


Οι βροχερές μερες πέρασαν και το Πλουμί ανοίγει ξανά για σήμερα Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Σήμερα Τετάρτη, από τις 18:00

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Πώς διαμορφώνεται ο χώρος στο Πλουμί



Ενόψει του ανοίγματος μετά από μήνες για το Πλουμί, ακολουθούν κάποιες  διευκρινίσεις για το στήσιμο του χώρου, τόσο γενικότερα με βάση τα δεδομένα, όσο και κατά τη διάρκεια τέτοιων ραντεβού όπως το αυριανό.
Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Ένας μικρός απολογισμός από ένα πειραματικό άνοιγμα


Το Πλουμί μετά από 6 μήνες διακοπής και μια περίοδο προετοιμασίας, άνοιξε τις πόρτες του, αυτό το σαββατοκύριακο και πιο συγκεκριμένα το απόγευμα του Σαββάτου και από  πρωί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Με βάση τα όσα είδαμε αυτές τις δύο μέρες, καθώς και τα όσα έρχονται, θα μας επιτραπούν κάποιες πρώτες παρατηρήσεις, μικρές υπενθυμίσεις και πρώτα συμπεράσματα για τη λειτουργία του καφενείου και του χώρου:

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Επιστρέφουμε!

Μετά από 6 μήνες και μια περίοδο προετοιμασίας σε πολλά επίπεδα, το Πλουμί, ανοίγει ξανά τις πόρτες του,αυτό το Σάββατο 22 Μαΐου, από τις 17:00, με τραπεζάκια έξω και όλα τα παρελκόμενα.

Περισσότερες πληροφορίες, για τις συνθήκες, το ωράριο και το πρόγραμμα λειτουργίας, καθώς και για όσα πρόκειται να συμβούν, θα ακολουθήσουν σε επόμενες ανακοινώσεις.


Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Έκτακτη ανακοίνωση

Μετά από μια πραγματικά γεμάτη ημέρα από κάθε άποψη, ενημερώνουμε πως σήμερα Κυριακή, το Πλουμί θα ανοίξει τις πόρτες του γύρω στις 16:00, για νέες περιπέτειες
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Ο τιμοκατάλογος (τα σαββατοκύριακα), στο Πλουμί

Τα σαββατοκύριακα στο Πλουμί, περιλαμβάνουν μουσικές, γεγονότα και δραστηριότητες, πάνω από όλα όμως περιλαμβάνουν και ...μαγείρεμα, ειδικά μετά το μεσημέρι.
Σας παρουσιάζουμε τον επικαιροποιημένο τιμοκατάλογο λοιπόν, όπως αυτός συνηθίζεται τα σαββατοκύριακα στο χώρο.
Περιλαμβάνει προϊόντα και πιάτα μεταποίησης, μαγειρευτά και άλλα,  την καθιερωμένη πορτοκαλόπιτα και τα γλυκά του κουταλιού, καθώς και τα απαραίτητα συνοδευτικά, κρασί και ρακή, από επιλεγμένους ντόπιους παραγωγούς με σεβασμό στο προϊόν και τον παραλήπτη του, το φρέσκο ρακόμελο που φτιάχνεται ανά μερίδα ξεχωριστά καθώς και τις απαραίτητες μπύρες, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
Να επισημάνουμε εδώ πως όπως φαίνεται και στον παρόντα τιμοκατάλογο, το Πλουμί, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και στις εκδηλώσεις του, διατηρεί την ίδια ποιότητα, τον τρόπο και τις τιμές του, μιας και είναι σαφές  πως αυτές, αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς θυσίες και υποχωρήσεις στο όνομα της κατανάλωσης και του κέρδους.
Άλλωστε, ειδικά στις μουσικές εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου, το κουτί της εθελοντικής εισφοράς,  είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα και την καθεμία να συμβάλλει κατά το δοκούν για την ευόδωση όσων συμβαίνουν στο χώρο.
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Mικρές, αλλά όχι τόσο μικρές λεπτομέριες που πρέπει να προσέξετε όταν βρεθείτε στο Πλουμί (μέρος πρώτο)

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα όσα συμβαίνουν, προσφέρονται, ανταλλασονται και δίνονται πίσω στο καφενείο,  στο παντοπωλείο και στο χώρο γενικότερα, και θα μιλήσουμε ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, μιας και αυτή είναι η χρονιά που θα γίνει πιο φανερός, ο τρόπος που όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους, αυτό που λέμε δηλαδή η χρονιά του project.

Στα πλαίσια των παραπάνω, και με αφορμή όλα όσα έχουν συμβεί και θα συμβούν από αυτό το μήνα, σας παρουσιάζουμε σήμερα κάποια από εκείνα τα μέρη του καταλόγου, ή μάλλον του καφενείου, ή για να το πούμε καλύτερα των όσων δίνουμε μέσα από το χώρο,  σε κάποιες μικρές αλλά στην πραγματικότητα όχι τόσο μικρές λεπτομέριες που καλό θα είναι να προσέξετε όταν βρεθείτε ξανά στο Πλουμί.

πρώτο: η σπιτική λεμονάδα

Η σπιτική λεμονάδα, αποτελεί ίσως ένα από τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις, που καιρό τώρα, τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τώρα,  έχει αποκτήσει  τους δικούς του οπαδούς. Αποτελεί κάτι περισσότερο από μια απλή εκδοχή του συγκεκριμένου ροφήματος. Οφείλει να γνωρίζει κανείς, ότι τόσο από συνειδητή επιλογή, όσο και εκ του αποτελέσματος πως η σπιτική λεμονάδα έχει υποκαταστήσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αναψυκτικά από την πορτοκαλάδα και τη λεμονάδα αλλά και τη σόδα στο καφενείο αλλά αποτελεί επιλογή όσων δεν επιδιώκουν κάποιο αναψυκτικό. Η σπιτική λεμονάδα, αποτελεί επίσης μέρος της ενασχόλησής μας με ένα πολύ σημαντικό προϊόν, το λεμόνι, μιας ενασχόλησης που έχει δώσει κατά καιρούς και άλλα προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού και άλλα. Τέλος, η σπιτική λεμονάδα, ανεξάρτητα των διάφορων παραλλαγών παρασκευής της, βασίζεται σε μία πολύ βασική ιδέα: Στη μη αλόγιστη αλλά επαρκή χρήση της ζάχαης, προκειμένου αυτή να μην κυριαρχεί, αλλά να παίζει το ρόλο της και να αναδεικνύει τη γεύση και το άρωμα του λεμονιού, καθώς και στην ανάδειξη όλων των ευεργετικών ρόλων και αποτελεσμάτων που έχει το λεμόνι, όταν σε αυτό  δίνεται ο απαραίτητος σεβασμός, στον οργανισμό.

δεύτερο: τα liquer

Τα liquer αποτελούν ως σύνολο ένα πιο πρόσφατο, στην πραγματικότητα όμως ένα διαχρονικό μέρος αυτών που προσφέρονται στο καφενείο. Αποτελώντας πια ένα σύνολο από επιλογές,  και ανεξαρτήτως του υλικού στο οποίο βασίζονται, τόσο τα liquer που πρόσφατα χτύπησαν την πόρτα μας, όσο και άλλα που βρίσκονται χρόνια κοντά μας, αποτελούν μια ενδεικτική περίληψη, ή μάλλον ένα πρόλογο για όσα συμβαίνουν γενικότερα στο μέρος της μεταποίησης με τα δύο project γύρω από αυτή, την "Πολύτροπο" και το "Συλλέκτη". Liquer με βάση τη ρακή ή το κρασί, με πλούσια αρώματα, από βότανα, μπαχαρικά, άνθη και όχι μόνο, αλλά και πολλή φιλοσοφία, παρελθόν και παρόν, σερβίρονται πια στο καφενείο,έχουν κάνει ωστόσο τα πρώτα τους βήματα κατα καιρούς και στο παντοπωλείο. Πιο συγκεκριμένα, μετά τα liquer σύκο, καρυδάκι και λεμόνι, που τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν στο παντοπωλείο από την "Πολύτροπο" και έγιναν ανάρπαστα, αυτή τη στιγμή,  μπορείτε να γευτείτε liquer καφέ και αρμπαρόριζα από την "Πολύτροπο" στο καφφενείο καθώς και σερμπέτι ιβίσκου στο καφενείο ενώ τόσο αυτό, όσο και το σερμπέτι αρμπαρόριζα, είναι διαθέσιμο και στο παντοπωλείο από τον "Συλλέκτη".

τρίτο: οι λαχανοντολμάδες και ο κύκλος του ρυζιού


Οι λαχανοντολμάδες λοιπόν, αποτελούν αυτή την εποχή ένα πολύ δημοφιλές πιάτο στην Κρήτη και όχι μόνο και δε θα μπορούσαν παρά να αποτελούν κάτι αντίστοιχο τις Κυριακές και όχι μόνο στο Πλουμί. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν ένα από τα αγαπημένα πιάτα για ανθρώπους ετερόκλητους από τον πρώτο χειμώνα της σχεδόν τετράχρονης ιστορίας του. Μαζί με τους ντολμάδες με φύλα αμπελιού, που αυτή τη χρονιά πραγματοποιούνται με φύλλα που εμείς συλλέξαμε, δίνουν το δικό τους στίγμα στους χειμερινούς καταλόγους, συνεχίζοντας τον κύκλο του ρυζιού, ένα κύκλο γευστικό και επιτυχημένο, που στο υπόλοιπο μισό του χρόνου, συμπληρώνεται με τα γεμιστά.
Και τα δύο στιγμιότυπά του, βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που γενικά διαπνέει την κουζίνα και το project: την αυτάρκεια, την οικιακή οικονομία και τη χρήση εκείνων των υλικών που απλόχερα παρέχονται στην εποχή τους, με σαφή προτεραιότητα στα ντόπια υλικά, τόσο όσο αφορά στο λάχανο, όσο αφορά και στη γέμιση, μαζί με πολλή πολλή αγάπη, σεβασμό σε αυτόν που μαγειρεύει, σε αυτόν που γεύεται και τρώει.

τέταρτο:οι πίτες

Οι πίτες επίσης αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή στον κατάλογο, ωστόσο όπως λίγες φορές έχει υπονοηθεί κρύβουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω τους. Πέρα από τις πίτες με χόρτα, ψητές και τηγανιτές, που διαχρονικά αποτελούσαν συνήθεια, με γιαχνερά και άλλα χόρτα μαζεμένα και ντόπια, και που μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν στον κατάλογο, η κοτόπιτα, με τα λαχανικά και την πλούσια γέμιση, έρχεται για να συμπληρώσει τον κατάλογο επίσης αυτή την ομάδα επιλογών. Μαζί με την παστουρμαδόπιτα, που την περσινή χρονιά ολοκλήρωνε την τριάδα των επιλογών, οι πίτες έχουν αποκτήσει το δικό τους χώρο, έχουν γράψει και γράφουν τη δική τους ιστορία στο Πλουμί.

πέμπτο:το σφουγγάτο

Το σφουγγάτο αποτελεί ίσως τον αφανή ήρωα των όσων προσφέρονται από την κουζίνα στο Πλουμί
. Αποτελώντας ίσως τη μοναδική επιλογή μαζί με το ρακόμελο, που φτιάχνεται επί τόπου, αποτελεί φαινομενικά μια απλή, ωστόσο πολύ γευστική επιλογή, γεμάτη αναμνήσεις, που χωρίς υπερβολές, έχει ταΐσει ουκ ολίγους ανθρώπους, από αυτούς που επισκέπτονται το χώρο κυρίως τις καθημερινές. Σερβίρεται σε πολλά μεγέθη, και παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί μέρος του καταλόγου τις Κυριακές, έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς.
 

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Λίγα λόγια για τα γεμιστά στο καφφενείο που ανανεώνουν το ραντεβού μας μαζί τους για την επόμενη χρονιά

Διαλεγμένα υλικά, νοστιμιά σε κάθε μπουκιά, ένα πιάτο σημείο αναφοράς χρόνια τώρα, με πολλούς οπαδούς.
σερβίρεται μόνο στην εποχή των υλικών του και μόνο τότε.
Με λίγα λόγια, γεμιστά στο Συνεταιριστικό καφενείο παντοπωλείο "Πλουμί"

Ενημερώνουμε ότι η εποχή των γεμιστών γι αυτή τη χρονιά ολοκληρώθηκε αυτή την εβομάδα. Από αύριο και μετά, η κουζίνα και ο κατάλογος, μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Ωράριο λειτουργίας για το "καφφενείο"


Ανακοινώνουμε σήμερα ένα ωράριο λειτουργίας που θα ισχύει από εδώ και στο εξής στο χώρο του καφενείου, στις Αρχάνες:

Δευτέρα    κλειστά
Τρίτη    18:00 με 22:00
Τετάρτη    18:00 με 22:00
Πέμπτη   17:00 με 22:00
Παρασκευή    17:00 με 00:00
Σάββατο    10:00 με 22:00
Κυριακή     10:00 με 00:00

Το παραπάνω ωράριο αποτελεί μια πρώτη μορφή λειτουργίας ενός χώρου   ευέλικτου και ανοιχτού,  που φιλοξενεί κάθε εβδομάδα, τακτικά και όχι μόνο, ένα σύνολο από δραστηριότητες, μουσικές εκδηλώσεις,γεγονότα,
ο χώρος αυτός αποτελεί το σπίτι και την αφετηρία για  κάτι ευρύτερο,το Πλουμί project, με δραστηριότητες κάθε τύπου, εντός και εκτός αυτού, που οι περισσότερες κινούνται
γύρω από τη μουσική, την αυτάρκεια, το παντοπωλείο
και την πληροφορία.
Τα αποτελέσματα αυτού του project, είναι διαθέσιμα εδώ όλες τις ώρες που ο χώρος είναι σε λειτουργία,
τόσο στο  Παντοπωλείο που λειτουργεί σε αυτόν,
σε άλλες γωνίες του,  όσο και στη βασική κινητήριά του δύναμη,τους ανθρώπους του.


το «καφφενείο» αποτελεί την επιστροφή σε μια απλή αλλά βασική ιδέα:
το να μπορούν και να μαθαίνουν οι άνθρωποι να μοιράζονται, να γεύονται, να ζουν,όσο περισσότερο μπορούν,  όσα περισσότερα μπορούν.



τηλ επικοινωνίας: 6934533882,2815201152








Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Βότανα παγωμένα και ζεστά (κατάλογος)

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας "Το καφφενείο", της δικής μας εκδοχής για τη λειτουργία του χώρου στις Αρχάνες και για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ, παρουσιάζουμε σήμερα μία διαχρονική αξία στα όσα προσφέρει το καφενείο στο Πλουμί, τα βότανα, με ένα πιο εκτενή κατάλογο.
Προσφέρονται βότανα παγωμένα και ζεστά, για όλα τα γούστα, άγριας συλλογής, φασκόμηλο, λουίζα, μαλλωτήρα, αντωναΐδα, δυόσμος, καθώς και άλλα βότανα, χαμομήλι, σαρανταδέντρι, δίκταμο και πράσινο τσάι, ενώ αναμένεται αυτός ο κατάλογος να αυξηθεί  στη συνέχεια, μιας και τα βότανα που γεννάει αυτός ο τόπος, είναι πολλά και τα οφέλη από αυτά ακόμα περισσότερα.
Περισσότερες λεπτομέριες, στη διπλανή εικόνα.