Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

9+1 πράγματα που δεν είναι το Πλουμί: από αυτό το χειμώνα, έρχεται το Πλουμί the project

Πριν σχεδόν δυόμιση χρόνια, ένας νέος χώρος ξεκίνησε στις Αρχάνες. Αντί κάποιος να ξεδιπλώσει εδώ μια μακροσκελή αναδρομή στο πώς φτάσαμε εδώ, θα αρκεστούμε στο να παρουσιάσουμε 9+1 σημεία που ΔΕΝ είναι το Πλουμί.

1.Το Πλουμί ΔΕΝ είναι αίρεση.

Για όσους πιστεύουν, έχουν ακούσει, ή αναρωτιούνται για τον παραπάνω ισχυρισμό, θα τους απογοητεύσουμε. Το Πλουμί δεν αποτελεί όπως κάποιοι διαδίδουν μια ομάδα κάποιας μυστικής λατρείας, ή όπως ακούστηκε πιο πρόσφατα, μια ομάδα ΙΕΧΩΒΑΔΩΝ, ΒΟΥΔΙΣΤΩΝ,κλπ. Χωρίς να μπορούμε εξολοκλήρου να μαντέψουμε ακριβώς τα δείγματα γραφής και τα επιχειρήματα για ένα τέτοιο ισχυρισμό, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι οι κύκλοι που στήνονται στο χώρο του καφενείου, δεν έχουν σχέση με τελετές, αλλά με μουσικές ομάδες (στην τρίτη χρονιά του χώρου είναι τέσσερις), καθώς και η περιβόητη χορευτική ομάδα παραδοσιακών χορών παντός καιρού (το μάθημα έχει πραγματοποιηθεί η αλήθεια είναι και με διακοπή ρεύματος υπό το φως των κεριών), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται άλλα, όπως θέατρο, tai qi,που ίσως τρομάζουν κάποιον που βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα χωρίς να ξέρει.


2. Το Πλουμί ΔΕΝ απευθύνεται σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων.

 Στο ίδιο κλίμα, θέλουμε να διευκρινήσουμε ότι το Πλουμί δεν είναι ένα στέκι ΧΙΠΙΔΩΝ, ΚΥΠΡΙΩΝ,ΑΠΛΥΤΩΝ, ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ, όπως κατά  καιρούς αφελώς ή άδικα και υποτιμητικά ακούγεται και γενικώς δεν είναι ένα στέκι μιας κλειστής ομάδας ανθρώπων. Ένας λόγος για τον οποίο υπάρχει, είναι ακριβώς για να προλάβει και να αποτρέψει οποιοδήποτε κοινωνικό ρατσισμό και φόβο μεγάλης ή μικρής κλίμακας και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τις προελεύσεις και τόσο μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας και του μήνα αλλά και περιστασιακά, φιλοξενεί και φιλοδοξεί να φιλοξενήσει δραστηριότητες για όλους όσους είναι διαθετημένοι να έρθουν, να ακούσουν, να μάθουν, να γευτούν και να σεβαστούν τους άλλους και το χώρο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι στιγμές  ή οι ομάδες ανθρώπων που θεώρησαν ότι το Πλουμί απευθύνεται σε λίγους, ή ακόμα χειρότερα τους ανήκει, διαψέυστηκαν παταγωδώς από την ίδια την πραγματικότητα.
 
3. Το Πλουμί ΔΕΝ είναι κλειστό.

Εδώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μετά τον Οκτώβριο του 2015, η απόφαση για την έναρξη διοργάνωσης καθημερινών μαθημάτων τις καθημερινές και η προσαρμογή του ωράριου λειτουργίας σε αυτό, μετέτρεψε το χώρο από ένα στέκι που κάποιος μπορούσε ελεύθερα να πιει τον καφέ  ή τη ρακή του σε ένα χώρο που κάποιος θα έπρεπε να τον επισκευτεί συγκεκριμένες ώρες και να σεβαστεί τη διεξαγωγή κάποιας δραστηριότητας και επί της ουσίας δημιούργησε μια πραγματικότητα όπου τις περισσότερες ώρες της ημέρας το Πλουμί ήταν κλειστό. Εδώ να πούμε ότι η πραγματοποίηση μαθημάτων δεν είναι ένα περιτύλιγμα, αλλά μία από τις ουσιαστικότερες λειτουργίες του χώρου, που δειλά στην αρχή, λίγο πιο θαρρετά στη συνέχεια και ακόμα πιο φανερά αυτή τη χρονιά, που έξι ημέρες της εβδομάδας εδραιώνει έναν από τους βασικούς σκοπούς αυτού του χώρου, το να δίνει σε όλους εσάς, όλες σχεδόν, ή όσο περισσότερες από τις στιγμές που είναι ανοιχτός, ένα λόγο για να τον επισκεφτούν, και να είναι αυτοί οι λόγοι όλο και περισσότεροι, ή όσο περισσότεροι γίνεται. Το "κλειστό" Πλουμί λοιπόν, μπορεί να με μια πρώτη ματιά να είναι λιγότερες ώρες ανοιχτό, ωστόσο είναι περισσότερο Πλουμί και φιλοδοξεί να γίνει όσο περισσότερο Πλουμί γίνεται.

4.Το Πλουμί ΔΕΝ είναι μαγαζί.

Είναι γνωστή η τάση των ανθρώπων να συγκρίνουν το άγνωστο με πράγματα που ήδη γνωρίζουν και είναι τις περισσότερες φορές δύσκολο να ξεπεράσουν αυτό που ήδη ξέρουν. Εδώ θα μας επιτραπεί να είμαστε ειλικρινείς. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε "συγκριθεί" και "ανταγωνιστεί" με πολλές και διαφορετικές καταστάσεις: με τοπικά καφενεία όλων των μεγεθών, με οικογενειακές ταβέρνες, με μουσικά καφενεία, με εναλλακτικά καφενεία,  με άλλου τύπου καφενεία και συνεταιριστικά εγχειρήματα, με μπουζουξίδικα,με φεστιβάλ, με  υπηρεσίες και πρωτοβουλίες του δήμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα, με αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, με πολιτικά εντευκτήρια, με ψητοπωλεία, με φροντιστήρια, με μπυραρίες, ξενυχτάδικα, μπαρ κάθε είδους, με βιολογικά μαγαζιά και αγορές, με γυναικείους και άλλους συνεταιρισμούς, με ωδεία, ιατρεία, θεραπευτήρια, αναψυκτήρια και άλλα πολλά, με αυτές τις συγκρίσεις να γεννούνται τόσο καλοπροαίρετα όσο και μη, να ομολογούνται ή να παραμένουν στο παρασκήνιο,  με προελεύσεις εντός, εκτός και επι ταυτά του χώρου και όσων συνέβαιναν σε αυτόν. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέριες, η βασική διαφορά με όλα τα παραπάνω είναι ότι το μόνο μέτρο σύγκρισης για όσα συνέβησαν και πρόκειται να συμβούν, είναι τα όσα κάθε στιγμή γεννούσε, ή μπορούσε να γεννήσει η δημιουργικότητα όσων ανθρώπων βρίσκονταν κοντά στο χώρο και τίποτα άλλο πέρα από αυτό.

5.Το Πλουμί ΔΕΝ είναι μόνο ένας χώρος γλεντιών.

Μία από τις πιο γνωστές και μάλιστα εβδομαδιαίες εκδηλώσεις στο Πλουμί και ίσως εκείνη  που το φέρνει σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, είναι τα κυριακάτικα γλέντια από νωρίς το απόγευμα. Και όπως πολλοί ισχυρίζονται, είναι αυτά σταθερό ραντεβού ανεξαρτήτως του είδους ή του μουσικού συνόλου γύρω από το οποίο στήνεται το εκάστοτε γλέντι. Τα γλέντια είναι εκείνη η στιγμή της εβδομάδας που αποτελούν τον κύριο καθρέφτη της σχέσης των ανθρώπων με τη μουσική, με τους υπόλοιπους ανθρώπους, με το γλέντι και τη "διασκέδαση" και ως εκ τούτου είναι πολλά τα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να βγάλει από αυτά. Είναι πολλοί αυτοί που όντως έρχονται στο Πλουμί μόνο τις Κυριακές, ή κάποιες από αυτές και αυτή είναι η μόνη τους επαφή με το χώρο, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Είναι άλλοι που διαπιστώνουν αδυναμίες σε όσα συμβαίνουν τις Κυριακές στο Πλουμί, και με δεδομένο ότι είναι τα μόνα που συμβαίνουν στο χώρο, απομακρύνονται από αυτόν. Είναι άλλοι που έρχονται μόνο τις Κυριακές στο Πλουμί γιατί είναι εκείνη η στιγμή που ο χώρος θυμίζει τα όσα συμβαίνουν γενικά σε χώρους με μουσική. Είναι ωστόσο και κάποιοι από όλους τους παραπάνω, λιγότεροι μεν αλλά όλο και περισσότεροι, που συνειδητοποιούν την Κυριακή ως την κορύφωση των όσων συμβαίνουν στο χώρο κάθε εβδομάδα, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται εκεί ή όχι, δίνουν και παίρνουν, υποστηρίζουν τα όσα συμβαίνουν και δείχνουν ανοιχτοί στο να μπούν όλο και πιο πολύ στη διαδικασία και την αισθητική του χώρου.

6. Το Πλουμί ΔΕΝ είναι ένας χώρος που καθορίζεται μόνο από τους τίτλους και τις αρχές του.

Τα τελευταία δύομιση χρόνια η αλήθεια είναι ότι γίναμε αρκετά πιο σοφοί. Παρά τη γενική αρχή με την οποία ξεκίνησε ο χώρος, δηλαδή να στεγαστούν σε ένα καφενείο άνθρωποι διαφορετικοί και να ενώσουν τις δραστηριότητες, τις ανάγκες και τα ταλέντα τους, γύρω από τη μουσική, την τέχνη και την αυτάρκεια, ποτέ δεν πασχίσαμε πάση θυσία να επιβεβαιώσουμε την επιτυχία αυτού του μοντέλου, ή να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα όταν αυτή δεν μας επιβεβαίωνε. Με άλλα λόγια, είδαμε από την πρώτη στιγμή, πολλές εκδοχές, πολλά πισωγυρίσματα και γενικότερα ότι ο δρόμος που είχαμε επιλέξει ούτε σύντομος ήταν, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Διαπιστώσαμε και διαπιστώνουμε ακόμα ότι η βασική προϋπόθεση γι αυτό το δρόμο, είναι να είναι το όλο εγχείρημα ζωντανό, να υπάρχουν όλο και περισσότεροι λόγοι για να βρεθεί κανείς στο χώρο και να δίνεται έδαφος σε όσους θέλουν να εκφραστούν μέσα από αυτόν. Παρά τα όποια προβλήματα και τις παθογένειες, αργά ή γρήγορα και με την επιμονή μας να συνεχίζουμε χωρίς να μένουμε στάσιμοι ή μίζεροι,  είδαμε πολλές νέες δυνατότητες να ανθίζουν, πολλούς ανθρώπους να σέβονται την αρχική ιδέα και τη φιλοσοφία του χώρου και να τον υπερασπίζονται.

7. Το Πλουμί ΔΕΝ αλλάζει πρόσωπα με βάση τις εποχές ή τις συνήθειες των ανθρώπων γύρω του.

 Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ένα σταθερό δεδομένο όλα αυτά τα χρόνια, είναι η ανάγκη των ανθρώπων, φίλων και μη, ακόμα και δική μας πολλές φορές, να συγκρίνουμε τα όσα κάνουμε ή τα όσα μπορούμε να κάνουμε με όσα συμβαίνουν γύρω μας, ή με όσα θεωρείται ότι είναι εφικτό να συμβούν.Εδώ χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι. Η παραπάνω ανάγκη, είναι αλήθεια ότι αποτέλεσε αρκετές φορές εμπόδιο για να αξιοποιηθούν δυνατότητες και να γίνουν βήματα που ξεπερνούσαν τα όρια της εκάστοτε πραγματικότητας, όμως αποτέλεσαν και το βασικό μοχλό για να βρεθούμε μπροστά σε νέα σχέδια, επιμέρους ή πιο συνολικά, που δειλά δειλά στην αρχή, όλο και πιο συχνά στη συνέχεια, έβγαιναν και βγαίνουν στην επιφάνεια. Το Πλουμί όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν, με βήματα αργά που γίνονται όλο και πιο γρήγορα, δεν προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα γύρω του, αλλά έβγαζε και βγάζει όλο και περισσότερα στοιχεία της ίδιας του της φιλοσοφίας, ακόμα και αν αυτά έρχονταν σε αντίθεση με τις συνήθειες που μέχρι τότε επικρατούσαν.

8. Το Πλουμί ΔΕΝ είναι υπόθεση λίγων ανθρώπων.

 Μια συνηθισμένη απορία ή κριτική είναι ότι το Πλουμί παρά το συνεταιριστικό του τίτλο, είναι υπόθεση λίγων ανθρώπων που καθορίζουν τα πάντα γύρω από αυτό. Δυόμιση χρόνια μετά είναι η ίδια η πραγματικότητα που απαντά στον παραπάνω ισχυρισμό, αρκεί κάποιος να μπορεί ή να θέλει να τη δει ολόκληρη. Το Πλουμί ειδικά στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του αλλά και πιο πριν, συνέδεσε ένα πλήθος ανθρώπων που μέσα από τα μαθήματα, τις μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, τις εκθέσεις, τις παραστάσεις,  τα κείμενα, τις ιδέες, τα προϊόντα, τις δημιουργίες, τα σεμινάρια, τις προτάσεις αλλά και τα εμπόδια που έδωσαν, έφτασαν την τρίτη ειδικά σεζόν του χώρου να διατηρούν σταθερούς δεσμούς με αυτόν, τόσο σε τακτικό ή χειροπιαστό επίπεδο όσο και σε ηθικό. Γύρω και εντός του χώρου, βρίσκονται μουσικοί, καλλιτέχνες, ερευνητές, συλλέκτες, τεχνήτες, δημιουργοί,μαθητές, αλλά και άλλοι που σε εβδομαδιαία, μηνιαία και όχι μόνο βάση μοιράζονται, δίνουν και παίρνουν δεξιότητες και ταλέντα, μαθαίνουν, διδάσκουν και διδάσκονται, εκφράζονται και εκπληρώνουν μαζί μας μεγάλα και μικρά όνειρα, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που οργανώνουν μαζί μας τα επόμενα, όσο κοντά ή μακριά και αν βρίσκονται από το χώρο ή την περιοχή, γεγονός που ούτε δεδομένο, ούτε ευκαταφρόνητο μπορεί να λογιστεί και τους ευχαριστούμε γι αυτό.

9. Το Πλουμί ΔΕΝ είναι ένα κτήριο.

Μία ακόμα συνηθισμένη απορία που συχνά τίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε το Πλουμί να ξεκινήσει στις Αρχάνες, έξω και μακριά δηλαδή από την πρωτεύουσα κάποιου νομού όπως το Ηράκλειο ας πούμε. Πέρα από πρακτικούς λόγους που έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα, η αλήθεια είναι ότι ένας από τους λόγους που βρεθήκαμε εδώ, είναι το ίδιο το κτήριο, η ιστορία και η αισθητική του, η δυνατότητα να το διαμορφώσουμε με τα χέρια μας καθώς και οι δυνατότητες που αυτό δίνει μέσα στο χρόνο. Δυομιση χρόνια μετά θέλουμε να διευκρινήσουμε ωστόσο ότι το Πλουμί είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα κτήριο, όπως συχνά αφήνεται να εννοηθεί. Ο χώρος είναι η βάση πάνω στην οποία ξεδιπλώνονται οι περισσότερες των δραστηριοτήτων, αλλάζει μορφές και διατάξεις, με καρέκλες και τραπέζια καφενείου, κύκλους καρεκλών, καρέκλες και τραπέζια παραμερισμένα, καρέκλες σε σειρά, καρέκλες και τραπέζια σε σειρά και άλλες διατάξεις που επιβάλει η εκάστοτε ανάγκη. Αυτός αποτέλεσε σημείο αναφοράς για ανθρώπους που το επισκέφτηκαν συχνά ή αραιά, είτε για να παρακολουθήσουν κάποιο από τα τεκτενόμενα στο χώρο, είτε για να δουν από κοντά τις γωνίες και τις λεπτομέριές του είτε αυτές που ακόμα υπάρχουν, είτε άλλες που στην πορεία αφαιρέθηκαν άδικα, μας έλειψαν και μας λείπουν. Όμως ήδη από την προηγούμενη χρονιά και ακόμα περισσότερο τη φετινή, κάνουν την εμφάνισή τους δραστηριότητες, που ξεφεύγουν από τα όρια της χρήσης του χώρου όπως μέχρι τότε τη φανταζόμασταν, καθώς και άλλες που ξεπερνούν τα όρια του χώρου.

10. Το Πλουμί  ΔΕΝ είπε (και ούτε θα πει) ακόμα την τελευταία του λέξη.

Πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και τα όσα θα συμβουν από εδώ και πέρα, θέλουμε να τελειώσουμε με το εξής. Το Πλουμί δεν ήταν ποτέ μόνο του. Γεννήθηκε σε μια περιοχή και μια εποχή όπου το "έδαφος" ήταν και είναι πολύ έυφορο. Ένα πλήθος από γεγονότα, διοργανώσεις και ανθρώπους, έδωσε στο Πλουμί μεγάλο κουράγιο αλλά και έμπνευση, για να συνεχίσει να ξεδιπλωθεί και να ανοίξει δρόμους, έτσι ώστε χωρίς πολλή φασαρία και περιττούς θορύβους, να φέρει όλο αυτόν τον πλούτο που γεννά η δημιουργικότητα του ανθρώπου σε επαφή με περισσότερους, μακριά από κάποια βιτρίνα, κολακεία και κυρίως μιζέρια.
Το Πλουμί λοιπόν, δυόμιση χρόνια μετά ξεδιπλώνεται σε όλους τους τομείς και γίνεται... project. Από αυτό το χειμώνα, αναδιοργανωνόμαστε και ξεδιπλώνουμε όλα τα αντικείμενα για τα οποία μέχρι τώρα δειλά ή φανερά έχουμε μιλήσει. Το Πλουμί the project αποτελείται προς το παρόν από δεκατέσσερα μέρη, άλλα από τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα τώρα ξεκινούν, ενώ κάποια λίγα από αυτά θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. To Πλουμί the project, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, όσα ΔΕΝ είναι το Πλουμί, καθώς επίσης και ότι όπως και να προσπαθήσει κανείς να αναπαράγει τμήματά του, πάντα θα βρίσκεται ένα βήμα πίσω, λόγω της δημιουργικότητας και της έμπνευσης που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο. Το Πλουμί the project δεν είναι τίποτα περισσότερο  λοιπόν, από όλα αυτά που ΕΙΝΑΙ στην πραγματικότητα το Πλουμί, έχουν συμβεί ή έχουμε μιλήσει για αυτά, καθένα από τα οποία αποκτούν τη δική τους αυτόνομη παρουσία στο διαδίκτυο και αλλού, σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που τόσο τα γεγονότα που αυτές θα παράγουν όσο και η πληροφορία γύρω από αυτές, θα είναι διαθέσιμη σε όλο και περισσότερους. 
Τα μέρη του project, είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστά:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου