Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

"Τίποτα δε μπορεί να μας εμποδίσει όσο γινόμαστε περισσότεροι" (ανακοίνωση)








Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιούλη και φτάνουμε σιγά σιγά στο μέσο ενός καλοκαιριού που στο δεύτερο μισό του αναμένεται ακόμα πιο ενδιαφέρον από κάθε άποψη, εντός και εκτός Πλουμιού. Όπως συνηθίζεται αποφασίζουμε σήμερα να σταθούμε για μία στιγμή στον ξέφρενο ρυθμό της καθημερινότητας, και να παρουσιάσουμε τι έγινε τους τελευταίους δύο μήνες και σε τι βρισκόμαστε μπροστά, σε αυτό το δεύτερο μισό του καλοκαιριού.

1. Κατ'αρχήν ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν οι δύο πρώτοι μήνες τον τελευταίο χρόνο με ανακοινωμένο πρόγραμμα μήνα με μουσικές αλλά και με άλλες εκδηλώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 


Ένα σύνολο από ανθρώπους, τόσο μουσικούς αλλά και όχι μόνο, ήρθαν στο Πλουμί, μας χάρισαν εξαιρετικές βραδιές, εξαιρετικές συζητήσεις, και εξαιρετικές στιγμές. Ένα σύνολο από γεγονότα συνέβησαν στο Πλουμί, αποκαλύπτοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο άλλο ένα ακόμα πρόσωπο αυτού του χώρου, αυτό που σχετίζεται με τη γνώση και την αυτάρκεια. Ταυτόχρονα και με βάση τα παραπάνω, ένα πραγματικά μεγάλο σύνολο ανθρώπων, παρακολούθησαν όλα τα παραπάνω, συμμετείχαν, συνέβαλαν, έδωσαν και πήραν, έμαθαν και διέδωσαν τόσο τα ίδια τα γεγονότα όσο και όσα προέκυπταν από αυτά, χάρισαν τη σιωπή αλλά και το χειροκρότημά τους στις μουσικές στιγμές, έφτιαξαν σαπούνι, έμαθαν για τα βότανα, πρότειναν νέες δραστηριότητες και ιδέες ή έθεσαν τον εαυτό τους σε όσα θα ακολουθήσουν. Περιγράφοντας τα παραπάνω και χωρίς πολλές υπερβολές, μπορούμε να πούμε ότι ένα μεγαλύτερο σύνολο ανθρώπων, ανεξαρτήτως της διάρκειας, της προηγούμενης σχέσης που είχαν με το χώρο, της στιγμής ή του τι μπορεί να προβλέψει κανείς για το μέλλον, έκαναν βήματα ώστε να γίνει αυτός ο χώρος και δικός τους χώρος. Το γεγονός αυτό θέλουμε να πούμε ότι μας κάνει αρκετά υπερήφανους και μας ενθαρρύνει για τη συνέχεια.

2. Οι εβδομαδιαίες δραστηριότητες στο Πλουμί και αυτούς τους δύο μήνες όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά και αυξάνονται.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εβδομάδες από τον Οκτώβρη και μετά, συνεχίστηκε και αυτούς τους δύο μήνες που προηγήθηκαν στο Πλουμί. Μάλιστα, και παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές έφτασαν τον Ιούνη στην ολοκλήρωσή τους και σε ένα διάλειμμα για το καλοκαίρι, έδωσαν και δίνουν και αυτό το μήνα τη θέση τους σε νέες δραστηριότητες, που καλύπτουν τα απογεύματα στο Πλουμί και μέσα στο καλοκαίρι. Έτσι μπαίνοντας στον Ιούλη, τα μαθήματα λαούτου της Δευτέρας, τα μαθήματα Ισπανικών της Τρίτης, τα μαθήματα swing της Τετάρτης, τα μαθήματα κρουστών της Πέμπτης, αλλά και οι συναντήσεις του πλεξίματος της Παρασκευής, πρόκειται να γεμίσουν τις εβδομάδες του Ιουλίου, ενώ και νέες δραστηριότητες είναι ήδη στα σκαριά. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων λοιπόν, όπως διαμορφώνεται τον Ιούλη, συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του για ένα ακόμα σύνολο ανθρώπων που ανανεώνουν κάθε εβδομάδα το ραντεβού τους με τις δραστηριότητες αλλά και κάποιους άλλους, που έρχονται για να μοιραστούν μαζί μας τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.

3. Η σχέση του χώρου με τη μουσική τροποποιήθηκε, ή τουλάχιστο έγιναν και γίνονται βήματα προς αυτό.

Οι μουσικές βραδιές κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, ήταν αρκετές. Ένα στοιχείο που κυριάρχησε και το Μάϊο αλλά κυρίως τον Ιούνιο, ή μάλλον επανήλθε δυναμικά μετά από καιρό, ήταν οι περισσότερο συναυλιακές βραδιές πέρα από τα κλασικά κυριακάτικα γλέντια. Δοκιμάσαμε ξανά και είδαμε βραδιές, όπου μουσικοί υψηλού επιπέδου, μας παρουσίασαν τη δουλειά τους, μέσα σε περιβάλλοντα σχεδόν απόλυτης ησυχίας, με τους παρευρισκόμενους, τόσο το κοινό, που αρκετές φορές που ήταν εξαιρετικά πολυάριθμο, αλλά και εμάς, να εκπαιδευόμαστε και να συντελούμε σε ένα αποτέλεσμα με τη μουσική απόλυτη πρωταγωνίστρια, στη θέση δηλαδή που της αξίζει.

4. Νέες επιμέρους αλλά όχι δευτερεύουσες διαστάσεις του χώρου αποκαλύπτονται σταδιακά.

Όπως υποσχεθήκαμε κάποιους μήνες πιο πριν, το Πλουμί ξεδίπλωσε, ή προσπάθησε να ξεδιπλώσει και άλλα κομμάτια του, κάθε λεπτό που παρέμεινε ανοιχτό αυτούς τους μήνες. Κατ'αρχήν με βάση τα παραπάνω, τις περισσότερες στιγμές της εβδομάδας, ο χώρος προσέλκυσε ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους, που είχαν ωστόσο μεταξύ τους ένα κοινό: Βρίσκονταν και βρίσκονται στο Πλουμί για κάποιο λόγο, είτε για να διδάξουν, είτε για να μάθουν, είτε για να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή κάποιας δραστηριότητας ως παρατηρητές, είτε για να ακούσουν μουσική, είτε για να συζητήσουν και να προτείνουν, είτε για να παίξουν μουσική, είτε για να παρακολουθήσουν κάποιο σεμινάριο και όχι μόνο. Η αλήθεια είναι ότι αυτούς τους δύο μήνες οι λόγοι για να βρίσκεται κάποιος στο χώρο αυξήθηκαν δραματικά, και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ταυτόχρονα ωστόσο, είδαμε ανθρώπους να δοκιμάζουν, να προτιμούν και να παρακολουθούν την κουζίνα, η οποία βασισμένη στην οικιακή οικονομία, τις γνήσιες χωρίς υπερβολές γεύσεις και το κυριότερο το πνεύμα της, με την επιλογή υλικών και μεθόδων που θα επιλέγαμε και στο σπίτι μας, αποτέλεσε αυτούς τους μήνες όχι λίγες φορές, τόσο στις βραδιές γεγονότων, όσο και τις καθημερινές, πηγή σχολίων αλλά και ένα ακόμα λόγο για να έρθει κανείς στο Πλουμί, συνοδευόμενη από τα γλυκά που επίσης άνοιξαν σιγά σιγά και τα δικά τους πανιά και έπεται συνέχεια.

5.Μέσα σε όλα τα παραπάνω, ένα νέο εγχείρημα, το πρώτο εκτός του χώρου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως συνέχεια των παραπάνω, δοκιμάζουμε τον Ιούλιο να αναμετρηθούμε με ένα νέο εγχείρημα, το πρώτο εκτός του χώρου. Σε συνεργασία με τους πολύ καλούς μας φίλους της Κινηματογραφικής Ομάδας Αρχανών, υποστηρίζουμε αυτό το καλοκαίρι το πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων, εδώ στις Αρχάνες, στο θερινό κινηματογράφο "Παράδεισο" βοηθώντας και από τη μεριά μας στην πραγματοποίησή του για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ένα σύνολο από προβολές και εκδηλώσεις, αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανθρώπων, που αποτελεί κάθε φορά πόλο έλξης για ένα σύνολο από ανθρώπους κάτω από τον έναστρο ουρανό των Αρχανών, μαζί με όσα προετοιμάζονται και πρόκειται να ανακοινωθούν στη συνέχεια, αποτελώντας ένα ακόμα λόγο για να βρεθεί κανείς στη γύρω περιοχή και γενικότερα για να συναντηθούν και να δημιουργήσουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι. Οι προβολές ήδη ξεκίνησαν και μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα εδώ.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν μείνει για να ανακοινωθεί και το πρόγραμμα του Ιουλίου, ή τουλάχιστο μια βάση στην οποία όπως φαίνεται θα προστεθούν πολλά γεγονότα στη συνέχεια.

Όπως είπαμε πολλές φορές στην παραπάνω ανακοίνωση, τα βήματα ξεκίνησαν, ωστόσο ο δρόμος ανοίγεται μπροστά μας.

Για το τέλος θέλουμε να πούμε το εξής: Όσα συμβαίνουν ή δοκιμάζονται στο Πλουμί, δεν είναι ποτέ τυπική διαδικασία.
Πιστεύαμε και πιστεύουμε, ότι ανεξαρτήτως των συνθηκών, τίποτα δε μπορεί να ανακόψει, ή να εμποδίσει το αποτέλεσμα της συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ ενός συνόλου ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να γίνουν καλύτεροι κάτω από την ίδια φιλόξενη στέγη, ειδικά όταν αυτό μεγαλώνει, όταν γινόμαστε περισσότεροι. Αυτό ίσως και να είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που μάθαμε αυτούς τους μήνες.

Ελάτε να μάθουμε τη συνέχεια στο Πλουμί.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου