Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση για την άνοιξη στο Πλουμί



“Ο άνθρωπος που δε ρισκάρει τίποτε, δεν κάνει τίποτε, δεν είναι τίποτε και δε γίνεται τίποτε. Μπορεί να αποφεύγει τον πόνο και τη λύπη όμως δε μπορεί να μάθει και να νιώσει και ν' αλλάξει και ν' αναπτυχθεί και να αγαπήσει και να ζήσει. Δεμένος με τις βεβαιότητες του, είναι ένας σκλάβος. Έχει παραιτηθεί από την ελευθερία του. Μόνο ο άνθρωπος που ρισκάρει είναι πραγματικά ελεύθερος” Λέο Μπουσκάλια

Για κάποιο λόγο οι παραπάνω φράσεις έχουν προκύψει πολλές φορές μπροστά μας τον τελευταίο χρόνο, και εμείς πάντα τις κοιτάζουμε χαμογελαστοί. Αυτό συμβαίνει γιατί σε όλη αυτή την περίοδο, μέσα από διαφορετικές καταστάσεις, εποχές, ανθρώπους, φάσεις και συνθήκες, έχουμε ακολουθήσει το δρόμο ενός μεγάλου ρίσκου, το δρόμο που μας άνοιξε πέρσι τέτοια εποχή και λίγο πριν, όταν βρεθήκαμε σε ένα νεοκλασικό του 1919 και οραματιστήκαμε σε αυτό ένα χώρο που θα στεγάσει εμάς, τις δραστηριότητες μας και τις ανάγκες μας, αλλά και μια φιλοσοφία που τόσο εμείς όσο και πολλοί άνθρωποι γύρω μας είχαμε ανάγκη να μοιραστούμε. Μιλάμε φυσικά για το Πλουμί, που ύστερα από περίπου τέσσερις μήνες πρακτικής προετοιμασίας, άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν το περσινό καλοκαίρι, έχοντας ήδη αγκαλιαστεί ως ιδέα από ένα σύνολο ανθρώπων, που ξεπερνούσε από νωρίς τα σύνορα μιας περιοχής, ή ακόμα και ενός νησιού.

Το Πλουμί είναι λοιπόν ένα τέτοιο ρίσκο γιατί:

Από την πρώτη στιγμή έβαλε τον πήχη ψηλά, σε σχέση με τα όριά του. Μιλήσαμε από την αρχή για ένα χώρο που μπορεί να στεγάσει ένα πλήθος από δραστηριότητες και να αλλάζει ανάλογα με αυτές πρόσωπο, στηριζόμενο σε ένα πλήθος ανθρώπων με διαφορετικές ικανότητες και αγκαλιάζοντάς τους.
Ένας τέτοιος δρόμος, όπως και αποδείχτηκε ξεκάθαρα αυτό το χρόνο, μας βάζει κάθε στιγμή να ζυγίζουμε τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις μας, να εκτιμήσουμε ξανά κάποια πράγματα που μέχρι τότε είχαμε σχεδόν ξεχάσει, να αντιμετωπίζουμε κατάματα τις αδυναμίες μας χωρίς να τις κρύβουμε, και να αναμετριόμαστε με αυτές.
Βάζει διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, τόσο εμάς όσο και εσάς, στη διαδικασία να συνεργαστούμε πάνω σε ένα υπόβαθρο άγνωστο, το να αποδείξουμε δηλαδή αλλά και να επιμείνουμε στο ότι οι προσωπικές μας ικανότητες και όχι κάποιος στεγνός επαγγελματισμός ή η ανάγκη για κέρδος μπορούν να στεγαστούν σε ένα χώρο αλλά και έξω από αυτόν με επιτυχία και να καταστήσουν όλο το εγχείρημα βιώσιμο ανοίγοντας νέους ορίζοντες τόσο από τη δική μας όσο και από τη δική σας πλευρά.
Ταυτόχρονα καλεί όλους εμάς (αλλά και εσάς) να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, τις αδυναμίες, τις συνήθειές και τα πιθανά πρακτικά προβλήματα, ή τουλάχιστο να αναμετρηθούμε με αυτά και να αθροιστούμε στο τελικό αποτέλεσμα, χωρίς κανένας να περισσεύει, βάζοντας ο καθένας ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο λιθαράκι.
Την ίδια στιγμή, μας φέρνει μπροστά στον εαυτό μας, τη διαφορετικότητά μας και τις προσωπικές μας ικανότητες υπενθυμίζοντάς μας ότι το να τις ξεδιπλώνουμε, να τις εμπιστευόμαστε ήταν, είναι και θα είναι η βάση και η προϋπόθεση για τις καλύτερες στιγμές αυτού του χώρου.
Τέλος γιατί όλα τα παραπάνω, όσο ρομαντικά και αν ακούγονται, αποτέλεσαν χειροπιαστά βιώματα όλο αυτό τον καιρό και αποτελούν μονόδρομο για τη συνέχεια, μιας και το Πλουμί, όσες εποχές, καταστάσεις, περιβάλλοντα, πρόσωπα και αν άλλαξε, αποτελεί σταθερά κάτι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε με το οποίο μπορεί να συγκριθεί.


Λόγω των παραπάνω, θέλουμε από την πλευρά μας να δηλώσουμε ότι νοιώθουμε ζωντανοί.

Η άνοιξη έρχεται λοιπόν μπροστά μας και το Πλουμί πρόκειται να ανθίσει, όπως συμβαίνει μαζί με όλα τα πλουμιά στη γύρω περιοχή, μαζί κυρίως όμως με όλους εμάς, υπενθυμίζοντάς κάτι πολύ απλό: την αξία ενός τέτοιου ρίσκου.

Αυτή την άνοιξη δε σκοπεύουμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά, όπως θα ήταν αναμενόμενο. Σκοπεύουμε να θυμηθούμε το βασικό λόγο για τον οποίο νοιώθουμε ζωντανοί όλο αυτόν τον καιρό.

Το Πλουμί αναδιοργανώνεται και ξεδιπλώνεται.

Εβδομαδιαίο και μηνιαίο πρόγραμμα με δραστηριότητες εντός και εκτός χώρου, εβδομαδιαίες και σχεδόν καθημερινές δραστηριότητες, παντοπωλείο, καφενείο, κουζίνα, αυτάρκεια και ιστορία, σελίδες στο internet, παραγωγές και συνεργασίες, μουσική σε όλες της τις εκφράσεις, δημιουργίες, ομάδες συναντήσεων, κυρίως όμως ένα δίκτυο πρωτοβουλιών, δραστηριοτήτων και κυρίως ανθρώπων, που δρουν και συνεργάζονται, όλα αποκτούν διακριτή υπόσταση, μαζί πάντα με νέες πρωτοβουλίες και εκπλήξεις, υπενθυμίζοντας και αξιοποιώντας τίποτα παραπάνω από τις βασικές αρχές και δυνατότητες με τις οποίες ξεκινήσαμε.

Οι προετοιμασίες για μια τόσο μεγάλη αναδιοργάνωση ήδη έχουν αρχίσει και τα αποτελέσματά τους θα φανούν σταδιακά από αυτή τη στιγμή και στο εξής. Για το σκοπό αυτό, καθώς και για να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι για ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα, το Πλουμί ανοίγει ξανά, προς το παρόν μόνο για τις δραστηριότητές του, ωστόσο εκδηλώσεις, συναντήσεις, αλλά και άλλες εκπλήξεις ήδη ετοιμάζονται ή ήδη έχουν μπει στο πρόγραμμα.

Από τη μεριά μας θέλουμε να καλέσουμε όλες και όλους να συναντηθούμε και να συζητήσουμε. Να συναντηθούμε στις δραστηριότητες που θα αποτελέσουν σχεδόν καθημερινότητα πια στο Πλουμί. Να συναντηθούμε στον πάντα φιλόξενο χώρο μας, στις συναντήσεις που θα κανονιστούν τις επόμενες ημέρες, ή σε άλλες που μπορούν να κανονιστούν εκτάκτως, καθώς και εκτός αυτών. Να συναντηθούμε τέλος με κάθε άλλο τρόπο και με όλα τα μέσα, ηλεκτρονικά και μη, ανταλλάσσοντας ιδέες, προτάσεις και προβληματισμούς σε μια συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει.

Ξεκινάμε λοιπόν αυτή την εβδομάδα, με το νέο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο Πλουμί, με κάποιες αλλαγές, αλλά και με νέες δραστηριότητες, τα μαθήματα θεατρικής αγωγής που αρχίζουν την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 15:00 καθώς και με τα μαθήματα κρουστών, που ξεκινούν την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00. Η αντίστροφη μέτρηση μόλις άρχισε.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου